Over

Geboren in juli 1973 liep ik school in Drongen en later in het Gentse. Na wat dispuut thuis kreeg ik het voor elkaar om me door de ‘Menswetenschappen’ (humane wetenschappen) te worstelen. Maar ook de lokale scouts vormde me tot wie ik nu ben. Het is mei 2000 als ik eindelijk de stap durf te zetten om als zelfstandige in bijberoep kinderanimatie aan te bieden voor allerlei kleinschalige feestjes.

Als scout die zijn volledige carrière doorliep en uiteindelijk ook in leiding stond, leerde ik om met groepen kinderen om te gaan. Tijdens mijn leidingsjaren waarbij ik vooral bij de 6 en 7 jarigen stond, merkte ik al gauw op dat ik enorm graag kinderen entertainde. Maar ook bleek duidelijk dat ik niet echt een podiumbeest ben en dus geen nood had aan iedereens aandacht tegelijk.
Het is daar dat de idee van 'actieve animatie‘ ontstond. Kinderen zaten in 2000 al teveel stil en dat is er tijdens de eerste decennia van de 21e eeuw niet op verbeterd. Ik zocht dan ook een manier om de kinderen zelf actief te laten zijn en niet om ze naar een door mij gebrachte show te doen kijken.
Met de spullen die ik thuis had en wat zelf ineen geknutselde materialen, was ik klaar om mijn eerste animaties te verzorgen onder de naam ’t Gele Eendje. Ik ben dan geen podiumbeest maar trok toch elke keer veel aandacht door de grapjes die ik maakte of de raadseltjes die ik achter de hand had.
Een vriend gaf me de tip om deel te nemen aan een circusinitiatieweekend verzorgd door Harlekino (tegenwoordig Bizon) en daar vond ik een enorme aanvulling in voor mijn animaties. maar het was blijkbaar niet eenvoudig of dicht bij de deur om aan geschikt materiaal te geraken.
Ik besloot toen (2002) om naast de animatie te beginnen met een knusse circuswinkel. In het begin liep dit vrij moeizaam maar eens de circusscholen in Gent en Brugge me hadden ontdekt, begon het zaakje vlot te lopen en vonden ook particuliere klanten de weg naar ’t Gele Eendje in Drongen.

Enkele jaren later stortte mijn privé-leven totaal in waardoor ik ook de energie niet meer vond om animatie te verzorgen en uiteindelijk ook besloot om de winkel op te geven. Deze zwarte periode vroeg twee jaar tijd om terug een schijntje licht te zien in mijn leven.
Na 6 maanden te hebben rondgereisd in en rondom België, diende ik op zoek te gaan naar een nieuwe woonst  daar ik mijn huurhuis in Drongen had opgezegd. Door een toevallig toeval vond ik een huis in Ledeberg. Pas anderhalf jaar later vond ik ook de energie om ’t Gele Eendje weer op te starten.
Het animeren verliep eerst moeizaam maar het gerucht dat de circuswinkel terug was, verspreidde zich als een lopend vuurtje. Al gauw vonden de mensen hun weg naar de winkel in Ledeberg. Met de buurtkinderen hielden we zowat elke dag speelstraat voor mijn deur.
Traag maar zeker kreeg mijn leven weer zijn gewone gangetje en kon ik enkele mooie animaties op mijn palmares toevoegen. Ook kreeg ik het voor elkaar om opnieuw enkele muziekfestivals te bezoeken met de circuswinkel (Cactus (Brugge), Dranouter, …) waar we vooral ook veel animo brachten op het terrein.

Toen mijn huisbaas na 9 jaar besloot om mijn huurcontract niet te verlengen en net op dat moment mijn vader voor een eerste keer in het ziekenhuis terecht kwam, besloot ik om in mijn zoektocht naar een nieuwe thuis in de buurt van Maldegem op verkenning te gaan. Zo zou ik sneller bij mijn ouders kunnen langs gaan, mocht dit ooit nodig zijn.
Uiteindelijk vond ik een prachtige woonst net buiten het dorpscentrum van Maldegem waar ik nog een jaar lang de circuswinkel ’t Gele Eendje bleef uitbaten. Maar toen winkelketens als SupraBazar en Euroshop besloten om naast de rommel-circus-spullen nu ook kwalitatief circusmateriaal te gaan verkopen, werd de concurrentie te groot.
Ondertussen schrijven we 2014 als ik besluit om de winkel deze keer definitief stop te zetten. Maar omdat de naam van ’t Gele Eendje vooral gelinkt blijft aan de winkel en omdat ik ondertussen een nieuwe weg (reenactment) was ingeslagen met de animatie, bedacht ik een nieuwe naam voor het animatie-concept : Ludentem zag het daglicht !
Omdat er in de regio Oost- en West-Vlaanderen niet echt een mooi aanbod was wat reënactment-evenementen betreft, besloot ik om er zelf één op poten te zetten : In 2017, 2018 en 2019 organiseerde ik  met de steun van het lokale gemeentebestuur 'Herbeleef de Middeleeuwen'. Omwille van het wegvallen van de nodige subsidies, kwam daar in 2020 een eind aan.

Omdat het aanbod ondertussen weer wat is gewijzigd, werd het tijd om de website wat te vernieuwen en aan te passen aan de moderne tijden van smartphones. Het reënactment-aanbod bouw ik ondertussen weer wat af maar ik vond een nieuwe passie in het begeleiden van een 'woudloperskeuken'. De kinderanimatie blijft nog steeds even leuk om te doen en blijft elke keer nog genieten … We gaan er dus nog even mee door !

 

Ludentem - Bruno De Naegel - ondernemingsnummer : BE0 739 460 296